Proponowana lista lektur

Proponowana lista lektur do wyzwania - można zgłaszać tytuły w komentarzach.

Autorzy polscy:
- Beata Biały - Twarożek Białej Damy i inne dania prosto z bajki
- Tessa Capponi-Borawska - Dziennik Toskański; Moja kuchnia pachnąca bazylią
- Joanna Chmielewska - Książka poniekąd kucharska
- Bożena Dykiel - Moje sekrety kulinarne
- Katarzyna Enerlich - Prowincja pełna smaków
- Tadeusz Gwiaździński - O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce
- Nika Jabłonowska - Miłość z bazylią w tle
- Małgorzata Kalicińska - Dom nad Rozlewiskiem, Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie; Życie ma smak

- Grzegorz Kasdepke - Słodki rok z Kubą i Bubą; Romans palce lizać
- Michał Komar - Wtajemniczenia
- Joanna Krzyżanek - książki o Cecylce Knedelek
- Lucyna Legut - Romans kuchenny
- Ludwik Lewin - Podróż po stołach Francji
- Hanna Lis, Paweł Lis - Kuchnia Słowian
- Katarzyna Majgier - Stuletnia gospoda
- Krzysztof Mazurek - Podróż na liściu bazylii
- Katarzyna Michalak - Sklepik z niespodzianką - Bogusia; Kawiarenka pod Różą; Przepis na szczęście
- Krystyna Mirek - Podarunek
- Małgorzata Musierowicz - Musierowicz na Gwiazdkę, Łasuch literacki, Całuski pani Darling, Musierowicz dla zakochanych
- Joanna Nicklasson-Młynarska , Mikael Backman - Greckie pomidory czyli nowy dom na krańcu drogi
- Monika Oleksa - Samotność ma twoje imię
- Agnieszka Perepeczko - Fascynacje kulinarne gwiazd, Śniadanie w łóżku i inne rozkosze kulinarne
- Stefania i Tadeusz Przypkowscy, Magdalena Samozwaniec - Łyżka za cholewą, a widelec na stole: Mała kulinarna silva rerum.
- Magdalena Samozwaniec - Kartki z notatnika młodej mężatki
- Aleksandra Seghi - Słodkie pieczone kasztany
- Krystyna Siesicka - Przez dziurkę od klucza
- Bohdan Sławiński - Królowa tiramisu
- Ludwik Stomma - Dzieje smaku
- Hanna Szymanderska - Wigilia; Dania z anegdotą
- Zuzanna Śliwa - Pogaduchy przy misce pierogów
- Maria Terlikowska - Kuchnia pełna cudów, Kuchnia z niespodzianką
- Jan Tomkowski, Barbara Jakimowicz-Klein - Kuchnia literacka
- Krystyna Uniechowska -Dembińska - Był pałac
- Jolanta Wachowicz-Makowska - Chochlą i mieczem
- Anna Włodarczyk - Zapach truskawek
- Bogna Ziembicka - Droga do Różan; Wiosna w Różanach

Autorzy zagraniczni:
- Cztery strony smaku - cały świat na widelcu - praca zbiorowa
- Diana Abu-Jaber - Język baklawy
- Sarah Addison Allen - Magiczny ogród, Królowa słodyczy 
- Simonetta Agnello-Hornby - Kropla oliwy
- Yasmin Alibhai-Brown - Kuchnia osadników
- Anna Badkhen - Kałasznikow Kebab. Reportaże wojenne"
- Chitra Banerjee Divakaruni - Mistrzyni przypraw
- Elisabeth Bard - Lunch w Paryżu
- Nicholas Barreau -  Wieczorem w Paryżu, Sekretne składniki miłości
- Erica Bauermeister - Szkoła niezbędnych składników; Sztuka łączenia
- Charles Baxter - Nazwij to ucztą miłości
- Maggie Black, Deirdre Le Faye - Książka kucharska Jane Austen
- Marlena de Blasi - Smaki południowej Italii; Smaki północnej Italii; Lavinia i jej córki; Tysiąc dni w Wenecji; Tysiąc dni w Toskanii; Tysiąc dni w Orvieto
- Karen Blixen - Uczta Babette i inne opowieści o przeznaczeniu
- Sofia Brandon - Podróżuj, gotuj i bądź zdrowa
- Georgeanne Brennan - Świnia w Prowansji  
- Bryan Bruce - Historia smaku 
- Anthony Bourdain - Kill Grill, Świat od kuchni
- Anthony Capella - Afrodyzjak
- Julia Child - Moje życie we Francji
- Annia Ciezadlo - Dzień miodu
- Stephen Clarke - Paryż na widelcu Sekretne życie miasta
- Clare Compton - Cukiernia pod pierożkiem z wiśniami
- Elaine Crawford, Kelly Crawford - Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery
- Mark Crick - Zupa Franza Kafki
- Kiran Desai - Zadyma w dzikim sadzie
- Dave DeWitt -  Kuchnia Leonardo da Vinci
- Phil Doran - Na przekór Toskanii
- Laura Esquivel - Przepiórki w płatkach róży
- Fannie Flagg - Smażone zielone pomidory; Boże Narodzenie w Lost River
- Wendy Francis - Coś dobrego
- Joanne Fluke - Śmierć za cukiernią; Zagadka czarciego tortu
- Joanne Fluke, Laura Levine, Leslie Meier - Piernikowe makabreski 
- Matthew Fort - Apetyt na Italię; Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
- Diego Galdino - Pierwsza kawa o poranku
- Elizabeth Gilbert - Jedz, módl się i kochaj 
- Mireille Guilliano - Francuzki nie tyją; Francuzki na każdą pogodę
- Joanne Harris - Czekolada, Jeżynowe wino
- Dave Hewitt - Kuchnia Leonarda da Vinci
- Madhur Jaffer -Wśród mangowych drzew
- Janosch - Na pociechę coś pysznego - gotuj z Misiem i Tygryskiem 
- Philip Kazan - Apetyt 
- N. M. Kelby - Białe trufle
- Kristin Kimball - Brudna robota
- Elena Kostioukovitch - Sekrety włoskiej kuchni 
- Tracey Lawson - W miasteczku długowieczności 
- David Leibovitz - Słodkie życie w Paryżu
- Rosanna Ley - Dom na Sycylii
- Sarah Kate Lynch - Dom córek; Za oknem cukierni; Biesiada z aniołami; Miód na serce
- Peter Mayle - Rok w Prowansji, Zawsze Prowansja
- Frances Mayes - Pod słońcem Toskanii; Rok w podróży. Dzienniki pasjonatki; Codzienność w Toskanii; Bella Toskania
- Kate McCabe - Bar przy plaży
- Sarah McCoy - Córka Piekarza 
- Jael McHenry - Kuchnia duchów
- Ann Mah - Miłość w pięciu smakach
- Marsha Mehran - Zupa z granatów; Woda różana i chleb na sodzie
- Giulia Melucci - Miłość, zdrada i spaghetti
- Walter Moers - Kot Alchemika
- Nicole Mones - Ostatni kucharz chiński
- Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer - Uczta lodu i ognia
- Preethi Nair - Sto odcieni bieli
- Jenny Nelson - Toskańska trattoria
- Brian O'Reilly - Kawalerowie Angeliny
- Sharon Owens - Herbaciarnia pod Morwami
- Peter Pezzelli - Kuchnia Franceski 
- Nicky Pellegrino - Włoskie wesele; Przepis na życie; Rzymska przygoda;
- Julie Powell - Julie i Julia. Rok niebezpiecznego gotowania
- Lily Prior - La Cucina
- Ruth Reichl - Czosnek i szafiry czyli sekretne życie krytyka w przebraniu
- Sheila Roberts - Strajk na Boże Narodzenie; Uliczka aniołów; Słodsze niż czekolada  
- Michael Sadler - Anglik w Paryżu
- Cecilia Samartin - Mofongo
- Kamila Shamsie - Sól i szafran 
- Johannes Mario Simmel - Nie zawsze musi być kawior
- Paullina Simons - Przepisy Tatiany
- Nigel Slater - Tost
- Chris Stewart - Jeżdżąc po cytrynach 
- Książka kucharska Alicji B. Toklas
- Maguelonne Toussaint-Samat - Historia naturalna i moralna jedzenia
- Hannah Tunnicliffe -  Kolor herbaty
- Victoria Twead - U mnie zawsze świeci słońce 
- Ann Vandehoof - W krainie obfitości mango